miercuri, 12 septembrie 2012

PODUL LUI APOLLODOR DIN DAMASC

      Recent, prietenul meu cel mai bun, D.R., imi scria despre o dezbatere cu privire la podul pe care Apollodor din Damasc il construia pentru armata romana, in inaintarea acesteia pentru cucerirea Daciei lui Decebal. Adica, daca acest pod a fost construit de celebrul arhitect (autor si al Columnei din Forul lui Traian) sau constructia a fost edificata inainte de primul razboi daco-roman...
      Pe scurt. argumentul pe care textul trimis de prietenul meu - primit, si el, de la un alt impatimit de istorie - era acela ca, pe Columna, podul lui Apollodor apare ca fiind unul de vase. Asadar, conform autorului textului, ramasitele care se vad si astazi pe malurile Dunarii, la Drobeta, ar fi ale unui pod construit cu mult inainte de campania romana, fiind distrus de Decebal, tocmai pentru a impiedica trecerea armatelor inamice (pentru cei care doresc sa citeasca textul complet, el poate fi gasit pe internet).
      Tot pe scurt, raspunsul meu la textul respectiv a fost cam asa: ”Poate ca autorul are o oaresicare dreptate... Insa argumentatia din inima materialului se cam bate cap in cap cu cea din finalul acestuia. Adicatelea, pe Columna este gravata, intr-adevar trecerea trupelor romane peste Dunare pe un pod de vase. Insa, daca a fost asa, de ce ar mai fi refacut Apollodor structura din lemn a podului, arsa de Decebal?!? Caci, daca ar fi asa, ar fi aparut pe Columna trcerea peste podul refacut si nu peste un pod de vase... 
      Dar adevarul e altul. Cel care a scris documentul pe care mi l-ai trimis nu pare a fi de buna credinta. Intr-adevar romanii au trecut Dunarea pe un pod de vase, insa aceasta a fost in primul razboi dacic. In al doilea razboi dacic, pe columna este prezentata clar trecerea Dunarii pe un pod de piatra (vezi scena 85 de pe Columna).

      Asadar podul a fost ridicat INTRE cele doua razboaie dacice, adica intre 102-105 - deci in TREI ani..., atat cat pretinde autorul ca ar fi necesar, dupa un argument elucubrant.
      Din Dacia lui Burebista Traian stapanea la anul 100 mai mult de jumatate: Panonia si V Crișanei, atat direct cat si prin iazigii confederati Imperiului roman (ca si Tracia, de altfel, multa vreme); Moesia in intregime; Scitia Mica; sudul Basarabiei de azi (prima posesiune romană nord-dunareana, de altfel); Carpatii dinspre Moravia, prin iazigii si marcomanii confederati Imperiului Roman.
      Ce stapanea Decebal la anul 100? Banatul, Oltenia, Transilvania, E Crișanei, partea carpatica si sub-carpatica a Munteniei si o parte din muntii Moldovei.
      Aliatii lui Decebal, roxolanii si bastarnii, stapaneau o parte a Campiei Munteniei si centrul Moldovei, de la Siret pana dincolo de Nistru.
      Carpii, Costobocii si Dacii Mari, care au fost neutri in aceste războaie, stapaneau „Tara de Sus” a Moldovei, Maramuresul, Pocutia si parti din Galitia de mai tarziu. Deci Decebal stapanea o Dacie care cuprindea doar o mica parte a dacilor, mult mai multi fiind chiar si cei din Imperiul roman decat cei condusi de Decebal. Dupa primul razboi, trupele romane stationau la Drobeta si Dierna si in alte puncte ale malului nord-dunarean, dar si mai in adancul Banatului si Olteniei. Orice miscare inainte de vreme ar fi insemnat intr-adevar nimicirea lui Decebal si a statului său.

      Ca urmare, nu a existat nicio actiune militara a lui Decebal in aceasta perioadă. Practic, intre cei trei ani de PACE si nu de RAZBOI, asa cum sustine autorul, AMBELE maluri ale Dunarii erau controlate de romani, deci Decebal nu ar fi putut sa intrerupa constructia decat declansand un nou razboi, ceea ce nu s-a intamplat.
      Apoi, daca imparatul Constantin a refacut podul, dupa ce Decebal ar fi ars structura - urme de barne arse ramanand pana azi - nu ar mai fi existat aceste urme, sau nu?
      Sigur ca sunt semne de intrebare cu privire la constructia podului. Sa nu uitam, insa, de uriasul potential al armatei romane in privinta constructiilor de orice fel, mai ales in acea perioada, cand Imperiul se afla la apogeu (armatele construiau castre LA FIECARE OPRIRE PENTRU INNOPTARE, apoi drumurile, cetatile edificiile, thermele, templele etc etc etc).”
 
DECI????



Un comentariu: